Składniki
- 150 g płatków owsianych
- 200 ml mleka
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
- 100 g cukru (można stosować biały lub brązowy)
- 2 jajka
- 100 g masła, roztopionego i ostudzonego
- 200 g świeżych owoców (np. jagody, maliny, pokrojone truskawki)
- szczypta soli
Przygotowanie
KROK 1: W małej misce wymieszaj płatki owsiane z mlekiem i odstaw na około 15 minut, aby płatki nasiąkły mlekiem.
KROK 2: W większej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cukier oraz sól.
KROK 3: Do mokrych płatków owsianych dodaj jajka i roztopione masło. Dokładnie wymieszaj. Następnie połącz tę mieszaninę z suchymi składnikami. Delikatnie mieszaj, aż wszystko będzie połączone.
KROK 4: Delikatnie wmieszaj świeże owoce do ciasta.
KROK 5: Nakładaj ciasto do foremek na muffiny, napełniając je w 3/4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20-25 minut, aż muffiny będą dobrze wyrośnięte i zyskają złoty kolor.