Muffiny owsiane z owocami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 45 min.

Składniki

  • 150 g płatków owsianych
  • 200 ml mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
  • 100 g cukru (można stosować biały lub brązowy)
  • 2 jajka
  • 100 g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 200 g świeżych owoców (np. jagody, maliny, pokrojone truskawki)
  • szczypta soli

Przygotowanie

KROK 1: W małej misce wymieszaj płatki owsiane z mlekiem i odstaw na około 15 minut, aby płatki nasiąkły mlekiem.

KROK 2: W większej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cukier oraz sól.

KROK 3: Do mokrych płatków owsianych dodaj jajka i roztopione masło. Dokładnie wymieszaj. Następnie połącz tę mieszaninę z suchymi składnikami. Delikatnie mieszaj, aż wszystko będzie połączone.

KROK 4: Delikatnie wmieszaj świeże owoce do ciasta.

KROK 5: Nakładaj ciasto do foremek na muffiny, napełniając je w 3/4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20-25 minut, aż muffiny będą dobrze wyrośnięte i zyskają złoty kolor. 

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy