Muffinki czekoladowe - zajączki
Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie Babeczek czekoladowych Delecta
- 2 jaja
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju
Krem:
- 250 ml śmietany 36 %
- 200 ml mascarpone
- 3 łyżki stołowe cukru pudru
Dodatkowo:
- 12 pianek marshmallow
- serduszka do zrobienia nosków
- posypka Dekorada smak owocowy Delecta do zrobienia wąsów
- posypka cukrowa kuleczki do ozdoby uszek
- Fajny pisak w kolorze czarnym Delecta do zrobienia oczu
Przygotowanie
KROK 1: Foremkę na babeczki wyłóż papilotkami. Piekarnik nagrzej do 180°C.
KROK 2: Do dużej miski wbij jajka, dodaj mleko oraz olej i energicznie wymieszaj. Następnie dodaj zawartość torebki z ciastem Delecta i ponownie wymieszaj.
KROK 3: Ciasto rozłóż do foremek (ok. 2 łyżek ciasta na papilotkę). Opcjonalnie posyp kroplami czekolady z zestawu na babeczki. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz muffinki przez 17−18 min.
KROK 4: Dobrze schłodzoną śmietankę zmiksuj z cukrem. Gdy masa zacznie gęstnięć, dodaj schłodzone mascarpone i miksuj przez kolejne 2 minuty, aż powstanie sztywny krem. Masę wyłóż na schłodzone muffinki.
KROK 5: Pianki marshmallow poprzecinaj po skosie. „Uszy” udekoruj od strony przecięcia, które jest wilgotne, cukrowymi kuleczkami. Umieść „uszka” na muffinach. Noski przygotuj z serduszek cukrowych, wąsy z posypki a oczka namaluj pisakiem lukrowym.