Muffinki czekoladowe z mini piegami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
11
czas przygotowania:
15 min.
Składniki
Ciasto:- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 80 g cukru
- 130 g miękkiego masła
- 1 opakowanie cukru z wanilią Delecta
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
- 2 łyżeczki ciemnego kakao
- 85 ml mleka
- 1 jajo
- 75 g roztopionego masła
- 75 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 1 opakowanie polewy smak mleczna czekolada Delecta
- 1 opakowanie dekoracji mini piegi Delecta
- starta gorzka czekolada
Przygotowanie
Muffiny każdy lubi, szczególnie czekoladowe z kolorowymi piegami. Sprawdźcie inspirację według receptury @kuchnia_bulki
- Potrzebujemy dwie miski. W pierwszej misce wszystkie składniki suche mieszamy ze sobą.
- W drugiej misce Wszystkie składniki mokre mieszamy ze sobą.
- Mokre składniki wlewamy do suchych i przy pomocy rózgi mieszamy ze sobą do uzyskania gładkiej masy.
- Dodajemy roztopione masło oraz posiekaną gorzką czekoladę i znów mieszamy do połączenia się składników.
- Szykujemy silikonowe lub papierowe foremki. Każdą foremkę wypełniamy masą do 3/4 wysokości, ponieważ podczas pieczenia muffinki nam urosną i mogą wypłynąć.
- Muffinki pieczemy 25 minut w temp. 180 stopni C. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
- Polewa czekoladowa: Do miski wlewamy gorącą wodę (ok. 65 stopni C) i wrzucamy opakowanie polewy z mlecznej czekolady. Czekamy 5 minut, aż polewa się rozpłynie.
- Muffinki polewamy czekoladową polewą i dekorujemy kolorowymi mini piegami. Smacznego!
Muffiny są obłędnie pyszne, kto pierwszy ten lepszy :)
przepis powstał przy współpracy z @kuchnia_bulki