Mini tartaletki z kisielem malinowym i zapiekaną bezową czapeczką - Delektujemy.pl

Składniki

Kruche ciasto (ok. 8 sztuk)

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • szczypta soli.

Nadzienie:

  • 1 opakowanie kisielu malinowego Delecta (na 500 ml),
  • 400 ml wody,
  • 1 łyżka soku z cytryny

Beza:

  • 2 białka,
  • 100 g drobnego cukru,
  • szczypta soli.

Przygotowanie

KROK 1: Zagnieć kruche ciasto z mąki, masła, cukru pudru, żółtka i soli. Schłódź 30 min, rozwałkuj i wylep foremki na tartaletki. Piecz 15–18 min w 180 °C do złotego koloru.

KROK 2: W międzyczasie ugotuj kisiel w 400 ml wody z sokiem z cytryny, aż będzie gęsty i kremowy. Gorący przełóż do upieczonych tartaletek, wystudź.

KROK 3: Białka ubij ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier, aż masa będzie sztywna i lśniąca. Wyłóż bezę na tartaletki i zapiecz w 200 °C (góra, krótko) przez ok. 5 minut, aż wierzch się zarumieni.

KROK 4: Dzięki zapieczeniu beza jest lekko chrupiąca z wierzchu, piankowa w środku i w pełni poddana obróbce cieplnej — idealna w połączeniu z owocowym nadzieniem 

Delektujmy się smakiem z Delecta!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy