fbpx

PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT

Migdałowa tarta grysikowa ze śliwkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Migdałowa tarta grysikowa ze śliwkami
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 70 min.

Składniki

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru

Krem grysikowy:

  • 300 ml mleka 3,2%
  • 4 - 5 łyżek kaszy manny
  • 2 łyżki cukru

Beza:

Dodatkowo:

Przygotowanie

KROK 1: Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przenieś za pomocą wałka na formę do tarty. Dociśnij spod, brzegi, odetnij nadmiar ciasta i ponakłuwaj widelcem spod. Wstaw formę do zamrażarki do całkowitego zmrożenia. Zamrożone ciasto włóż do dobrze nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut 180 stopni. 
 
KROK 2: Przygotuj warstwę grysikowa. Mleko zagotuj z cukrem. Do gotującego się mleka wsyp kaszę manną cały czas mieszając . Chwile gotuj do zgęstnienia. 
 
KROK 3: Pokrojone śliwki chwile podsmaż na maśle z cukrem aż puszcza sok. 
 
KROK 4: Grysik wylej na podpieczony spod. Oprósz go skrobią i wyłóż śliwki. 
 
KROK 5: Do białek wsyp cukier i Cukier Migdałowy Delecta - ubijaj do uzyskania gęstej bezy. Pod koniec dodaj skrobie i ponownie zmiksuj. Wyłóż bezę na śliwki i posyp płatkami migdałowymi. 
 
KROK 6: Wstaw tartę do piekarnika na ok. 25 minut 150 stopni. 
Wyobraź sobie połączenie delikatnego smaku migdałów, aksamitnej grysikowej masy i soczystych, lekko kwaskowych śliwek – to właśnie migdałowa tarta grysikowa ze śliwkami! Ten przepis to prawdziwa uczta dla podniebienia, idealny na każdą porę roku. Zaskakuje harmonią smaków i tekstur: kruchy spód, kremowe wnętrze i owocowa, intensywna nuta na wierzchu.

To nie tylko deser – to chwila przyjemności, która pozwala zatrzymać się na moment w codziennym biegu. Idealna zarówno na leniwe popołudnie przy kawie, jak i na eleganckie spotkanie z przyjaciółmi. Prosty w przygotowaniu, a zarazem efektowny – z pewnością skradnie serca wszystkich, którzy go spróbują. Daj się porwać temu przepisowi i stwórz wyjątkową tartę, która zachwyci smakiem i wyglądem!

Migdałowa tarta grysikowa ze śliwkami - Delektujemy.pl

Dobra rada:

Gotując grysik (kaszę mannę), pamiętaj, by cały czas mieszać, najlepiej trzepaczką lub silikonową łopatką. Dzięki temu unikniesz grudek i krem będzie idealnie gładki. Po ugotowaniu i lekkim ostudzeniu masy grysikowej, dobrze jest ją dokładnie zmiksować (np. ręcznym blenderem) przed dodaniem do niej masła. Dzięki temu krem będzie wyjątkowo puszysty i aksamitny.

Migdałowa tarta grysikowa ze śliwkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+