fbpx

PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT

Migdałowa tarta grysikowa ze śliwkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Migdałowa tarta grysikowa ze śliwkami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 70 min.

Składniki

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru

Krem grysikowy:

  • 300 ml mleka 3,2%
  • 4 - 5 łyżek kaszy manny
  • 2 łyżki cukru

Beza:

Dodatkowo:

Przygotowanie

KROK 1: Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przenieś za pomocą wałka na formę do tarty. Dociśnij spod, brzegi, odetnij nadmiar ciasta i ponakłuwaj widelcem spod. Wstaw formę do zamrażarki do całkowitego zmrożenia. Zamrożone ciasto włóż do dobrze nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut 180 stopni. 
 
KROK 2: Przygotuj warstwę grysikowa. Mleko zagotuj z cukrem. Do gotującego się mleka wsyp kaszę manną cały czas mieszając . Chwile gotuj do zgęstnienia. 
 
KROK 3: Pokrojone śliwki chwile podsmaż na maśle z cukrem aż puszcza sok. 
 
KROK 4: Grysik wylej na podpieczony spod. Oprósz go skrobią i wyłóż śliwki. 
 
KROK 5: Do białek wsyp cukier i Cukier Migdałowy Delecta - ubijaj do uzyskania gęstej bezy. Pod koniec dodaj skrobie i ponownie zmiksuj. Wyłóż bezę na śliwki i posyp płatkami migdałowymi. 
 
KROK 6: Wstaw tartę do piekarnika na ok. 25 minut 150 stopni. 

Migdałowa tarta grysikowa ze śliwkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+