PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT
Migdałowa tarta grysikowa ze śliwkami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
8
czas przygotowania:
70 min.
Składniki
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
Krem grysikowy:
- 300 ml mleka 3,2%
- 4 - 5 łyżek kaszy manny
- 2 łyżki cukru
Beza:
- 3 białka
- cukier migdałowy Delecta
- 150 g cukru drobnego
- łyżeczka skrobii ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 400 g śliwek węgierek
- łyżeczka masła
- łyżka cukru trzcinowego
- łyżka skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki płatków migdałowych Bakalland
Przygotowanie
KROK 1: Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przenieś za pomocą wałka na formę do tarty. Dociśnij spod, brzegi, odetnij nadmiar ciasta i ponakłuwaj widelcem spod. Wstaw formę do zamrażarki do całkowitego zmrożenia. Zamrożone ciasto włóż do dobrze nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut 180 stopni.
KROK 2: Przygotuj warstwę grysikowa. Mleko zagotuj z cukrem. Do gotującego się mleka wsyp kaszę manną cały czas mieszając . Chwile gotuj do zgęstnienia.
KROK 3: Pokrojone śliwki chwile podsmaż na maśle z cukrem aż puszcza sok.
KROK 4: Grysik wylej na podpieczony spod. Oprósz go skrobią i wyłóż śliwki.
KROK 5: Do białek wsyp cukier i Cukier Migdałowy Delecta - ubijaj do uzyskania gęstej bezy. Pod koniec dodaj skrobie i ponownie zmiksuj. Wyłóż bezę na śliwki i posyp płatkami migdałowymi.
KROK 6: Wstaw tartę do piekarnika na ok. 25 minut 150 stopni.
Wyobraź sobie połączenie delikatnego smaku migdałów, aksamitnej grysikowej masy i soczystych, lekko kwaskowych śliwek – to właśnie migdałowa tarta grysikowa ze śliwkami! Ten przepis to prawdziwa uczta dla podniebienia, idealny na każdą porę roku. Zaskakuje harmonią smaków i tekstur: kruchy spód, kremowe wnętrze i owocowa, intensywna nuta na wierzchu.
Dobra rada:
Gotując grysik (kaszę mannę), pamiętaj, by cały czas mieszać, najlepiej trzepaczką lub silikonową łopatką. Dzięki temu unikniesz grudek i krem będzie idealnie gładki. Po ugotowaniu i lekkim ostudzeniu masy grysikowej, dobrze jest ją dokładnie zmiksować (np. ręcznym blenderem) przed dodaniem do niej masła. Dzięki temu krem będzie wyjątkowo puszysty i aksamitny.