Składniki
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej
- 1 saszetka drożdży Delecta
- 70 g cukru
- 250 ml mleka, lekko ciepłego
- 1 jajko
- 60 g masła
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 duże opakowanie budyniu malinowego Delecta
- 4 łyżki cukru
- 600 ml mleka
- 350g malin
Kruszonka:
- 15g miękkiego masła
- 40g mąki pszennej lub orkiszowej
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 opakowanie kropelek z białej czekolady Delecta
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie
KROK 1: W misce wymieszaj mąkę i drożdże, dodaj cukier, szczyptę soli, ciepłe mleko, jajko oraz rozpuszczone masło. Zagnieć ciasto, najlepiej mikserem. Odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
KROK 2: Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając tylko 600 ml mleka. Przełóż go do miseczki, przykryj folią na dotyk i odstaw do ostudzenia.
KROK 3: Z podanych składników zagnieć kruszonkę i wstaw ją do lodówki.
KROK 4: Ciasto podziel na 10 równych części. Każdą rozwałkuj i wypełnij budyniem oraz malinami. Zlep ze sobą brzegi i odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Drożdżówki przykryj i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
KROK 5: Drożdżówki posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp kruszonką piecz ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Kropelki biała czekolada rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju i polej upieczone drożdżówki
