Malinianki - Delektujemy.pl
Trudność: 2 / 3
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej
  • 1 saszetka drożdży Delecta
  • 70 g cukru
  • 250 ml mleka, lekko ciepłego
  • 1 jajko
  • 60 g masła
  • szczypta soli

Nadzienie:

Kruszonka:

Przygotowanie

KROK 1: W misce wymieszaj mąkę i drożdże, dodaj cukier, szczyptę soli, ciepłe mleko, jajko oraz rozpuszczone masło. Zagnieć ciasto, najlepiej mikserem. Odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
KROK 2: Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając tylko 600 ml mleka. Przełóż go do miseczki, przykryj folią na dotyk i odstaw do ostudzenia. 

KROK 3: Z podanych składników zagnieć kruszonkę i wstaw ją do lodówki. 

KROK 4: Ciasto podziel na 10 równych części. Każdą rozwałkuj i wypełnij budyniem oraz malinami. Zlep ze sobą brzegi i odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Drożdżówki przykryj i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. 

KROK 5: Drożdżówki posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp kruszonką piecz ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Kropelki biała czekolada rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju i polej upieczone drożdżówki

Malinianki - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy