Makowiec królewski (ucierany) z czekoladą i orzechami
Składniki
Spód:
- 200g mąki pszennej
- 100g ziemnego masła
- 80g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
Masa makowa:
- 500g maku Bakalland
- 1l mleka
- 200g masła w temperaturze pokojowej
- 200g cukru pudru
- 7 jajek – osobno żółtka i białka (w temperaturze pokojowej)
- parę kropli aromatu migdałowego Delecta
- 85g kaszy manny
- 7 jabłek
- 100g rodzynek Bakalland
- 70g posiekanych orzechów włoskich Bakalland
Krem orzechowy:
- 100g zmielonych orzechów włoskich Bakalland
- 120ml mleka
- 200g masła w temperaturze pokojowej
- 90g cukru pudru
Dekoracja:
- 2 polewy ciemna czekolada Delecta
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich Bakalland
Przygotowanie
KROK 1: W misce umieść wszystkie składniki ciasta na spód i zagnieć je ręcznie lub robotem kuchennym. Ciasto rozwałkuj na wielkość 25 x 35 cm i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10 minut w temperaturze 180 stopni C.
KROK 2: Do garnka wsyp mak i zalej go mlekiem. Zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, często mieszając. Mak odsącz na sitku i odstaw do ostudzenia. Następnie zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia na najmniejszych oczkach.
KROK 3: W misce umieść miękkie masło i miksuj przez 1 minutę. Dodaj cukier puder i miksuj przez kolejną minutę. Nie przerywając miksowania stopniowo dodawaj żółtka. Następnie dodaj mak i zmiksuj mikserem. Dodaj aromat migdałowy, rodzynki i orzechy włoskie i zmiksuj. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij je z soku i dodaj do maku. Wymieszaj szpatułka.
KROK 4: Białka ubij na sztywno i dodaj do masy makowej. Delikatnie wymieszaj. Gotową masę przełóż na ciasto w blaszce. Piecz w temperaturze 170 stopni C przez 60-70 minut. Odstaw do ostudzenia.
KROK 5: Do rondelka włóż zmielone orzechy włoskie oraz mleko. Zagotuj cały czas mieszając i gotuj 3 minuty. Przykryj folią spożywczą i odstaw do ostudzenia do temperatury pokojowej.
KROK 6: Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem, dodaj masę orzechową i zmiksuj do połączenia. Gotowy krem orzechowy rozsmaruj na warstwie makowej i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Polewy wstaw do ciepłej wody, a gdy zrobią się płynne, polej nimi ciasto. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi.