

Makowczyki japońskie z orzechami włoskimi - wideo
Składniki
- 500 g maku mielonego parzonego Bakalland
- 1 litr mleka
- 200 g masła
- 8 jajek
- 300 g cukru pudru
- 5 łyżek kaszy manny
- 600 g jabłek startych na dużych oczkach
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 150 g orzechów włoskich Bakalland
- kilka kropel aromatu migdałowego Delecta
Przygotowanie
KROK 1: Mak mielony wsyp do dużego garnka, zalej mlekiem i gotuj przez około 20 minut, często mieszając, aż mak wchłonie całe mleko i napęcznieje. Ostudź.
KROK 2: Masło utrzyj w mikserze z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie cały czas ubijając dodawaj po jednym żółtku. Gdy wszystkie 8 żółtek będzie dodane zacznij dodawać po 1 łyżce maku na zmianę z kaszą manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
KROK 3: Następnie dodaj starte jabłka, pokrojone bakalie oraz aromat. Wszystko dokładnie zmiksuj.
KROK 4: Pozostałe 8 białek ubij na sztywną pianę i dodaj je do masy makowej w kilku turach za każdym razem mieszając bardzo delikatnie szpatułką.
KROK 5: Foremki o średnicy 5-8 cm posmaruj masłem i przełóż do nich ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. Piecz przez ok. 20-25 minut. Wyjmij i przestudź.
KROK 6: Upieczone makowczyki obtaczaj w zmielonym maku. Możesz udekorować je ubitą śmietaną i wiosennymi kwiatkami.
