fbpx
Autor: delektujemy
Makowczyki japońskie z orzechami włoskimi - wideo
Udostępnij:
Trudność: 2 / 3
ilość porcji: 10-12
czas przygotowania: 45 min.

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: Mak mielony wsyp do dużego garnka, zalej mlekiem i gotuj przez około 20 minut, często mieszając, aż mak wchłonie całe mleko i napęcznieje. Ostudź.

KROK 2: Masło utrzyj w mikserze z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie cały czas ubijając dodawaj po jednym żółtku. Gdy wszystkie 8 żółtek będzie dodane zacznij dodawać po 1 łyżce maku na zmianę z kaszą manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

KROK 3: Następnie dodaj starte jabłka, pokrojone bakalie oraz aromat. Wszystko dokładnie zmiksuj.

KROK 4: Pozostałe 8 białek ubij na sztywną pianę i dodaj je do masy makowej w kilku turach za każdym razem mieszając bardzo delikatnie szpatułką.

KROK 5: Foremki o średnicy 5-8 cm posmaruj masłem i przełóż do nich ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. Piecz przez ok. 20-25 minut. Wyjmij i przestudź.

KROK 6: Upieczone makowczyki obtaczaj w zmielonym maku. Możesz udekorować je ubitą śmietaną i wiosennymi kwiatkami.

 

Makowczyki japońskie z orzechami włoskimi - wideo - Delektujemy.pl

Makowczyki japońskie z orzechami włoskimi - wideo

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+