fbpx
Autor: delektujemy
Lody mochi - japoński deser - wideo
Udostępnij:
Trudność: 2 / 3
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Na lody:

Na ciasto ryżowe:

  • 100 g mąki z ryżu kleistego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 Kisiel wiśniowy Delecta  
  • 200 ml mleka
  • 10 g masła
  • Skrobia kukurydziana do podsypania

Przygotowanie

KROK 1: Do wysokiego naczynia wlej schłodzone mleko i wsyp zawartość saszetki z lodami. Miksuj na najwyższych obrotach 3 minuty, aż masa stanie się gęsta. Przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażalnika na kilka godzin.

KROK 2: Do szklanej miski wsyp mąkę z ryżu kleistego, kisiel wiśniowy oraz cukier. Wlej mleko i wymieszaj na gładkie ciasto. Przykryj folią spożywczą i wykałaczką zrób w niej kilka dziurek. Wstaw nad rondel z delikatnie gotująca się wodą i gotuj na parze przez 30 minut. Dodaj masło i wymieszaj. Odstaw do ostudzenia.

KROK 3: Stolnicę i ciasto posyp skropią kukurydzianą. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Wykrawaj kółka o średnicy 15 centymetrów. Na środku układaj po łyżce lodów, następnie zlep brzegi ciasta. Nadmiar odetnij nożyczkami. Resztki ciasta możesz ponownie rozwałkować.

KROK 4: Mochi układaj w papilotkach od muffinek i wstaw do zamrażalnika na kilka godzin.

Lody mochi - japoński deser - wideo - Delektujemy.pl

Lody mochi - japoński deser - wideo

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+