Leśny mech z galaretką - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:

Masa śmietanowa:

  • 1 opakowanie masy śmietanowej z zestawu Leśny mech Delecta
  • 500 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 100 ml przegotowanej zimnej wody 

Galaretka malinowa:

Przygotowanie

KROK 1: Formę wysmaruj tłuszczem i posyp mąką. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.  W misce wymieszaj jaja z wodą i olejem. Dodaj zawartość torebki z ciastem i wymieszaj do połączenia się składników. Przelej ciasto do foremki.  

KROK 2: Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 30 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta, odkrój 0,5 cm od góry ciasta i pokrusz. 

KROK 3: Zimną śmietanę ubij prawie na sztywno. Do miski wlej wodę, wsyp zawartość torebki z masą śmietanową i energicznie mieszaj przez ok. 0,5 minuty. Dodaj do ubitej śmietany i mieszaj przez kolejne 0,5 min. 

KROK 4: Na ciasto wylej masę śmietanową, na której poukładaj maliny i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.  W gorącej wodzie rozpuść galaretkę i odstaw do wystudzenia. 

KROK 5: Na schłodzony dobrze krem wylej chłodną i tężejącą galaretkę. Po ok. 20 minutach posyp galaretkę kawałeczkami ściętego wcześniej ciasta i wstaw ponownie do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc). 

Leśny mech z galaretką - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy