Leśna kostka z nutą porzeczki i cytryny
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
30 min.
Składniki
Galaretka:- 1 opakowanie galaretki smak czarnej porzeczki Delecta
- 500 ml wody
- 200 g porzeczek
- 3 łyżeczki żelatyny Delecta
- 1 opakowanie cukru ze skórką cytrynową Delecta; 3 łyżki płatków migdałów Bakalland
- mięta
Przygotowanie
Latem nie cieszą nas ciężkie desery - najlepszy wybór to proste i szybkie galaretki, które robią się same, z sezonowych owoców.
- Porzeczki zalewamy 500 ml wody i zagotowujemy do momentu, aż się rozpadną.
- W powstałym z gotowania owoców kompocie rozpuszczamy galaretkę z dodatkiem 3 łyżeczek żelatyny.
- Przygotowujemy prostokątną foremkę i wykładamy ją folią spożywczą.
- Do foremki przelewamy powstały płyn i odstawiamy do lodówki do stężenia na 1 godzinę.
- Zastygniętą galaretkę wyciągamy ostrożnie z folii i kroimy w kostki.
- Każdą z kosteczek obtaczamy z jednej strony w cukrze cytrynowym.
- Wierzch każdej kostki dekorujemy dodatkowo płatkami migdałów lub liśćmi mięty.
- W kostki wbijamy ulubione piki.
Efektowna forma kostek wykonanych z galaretki zachwyci gości i szybko zniknie. Są pyszne!