Leśna kostka z nutą porzeczki i cytryny - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 30 min.

Składniki

Galaretka:Do dekoracji:

Przygotowanie

Latem nie cieszą nas ciężkie desery - najlepszy wybór to proste i szybkie galaretki, które robią się same, z sezonowych owoców.

  1. Porzeczki zalewamy 500 ml wody i zagotowujemy do momentu, aż się rozpadną.
  2. W powstałym z gotowania owoców kompocie rozpuszczamy galaretkę z dodatkiem 3 łyżeczek żelatyny.
  3. Przygotowujemy prostokątną foremkę i wykładamy ją folią spożywczą.
  4. Do foremki przelewamy powstały płyn i odstawiamy do lodówki do stężenia na 1 godzinę.
  5. Zastygniętą galaretkę wyciągamy ostrożnie z folii i kroimy w kostki.
  6. Każdą z kosteczek obtaczamy z jednej strony w cukrze cytrynowym.
  7. Wierzch każdej kostki dekorujemy dodatkowo płatkami migdałów lub liśćmi mięty.
  8. W kostki wbijamy ulubione piki.

Efektowna forma kostek wykonanych z galaretki zachwyci gości i szybko zniknie. Są pyszne!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy