fbpx
Langosze węgierskie z dżemem - Delektujemy.pl
Autor:
Langosze węgierskie z dżemem
Udostępnij:
Trudność: 2 / 3
ilość porcji: 6-8
czas przygotowania: 105 min.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suchych Delecta lub 25 g świeżych drożdży
  • 300 ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego Delecta  
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 2 łyżki masła roztopionego
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • olej do smażenia (np. rzepakowy)
  • ulubiony dżem lub powidła śliwkowe

Przygotowanie

KROK 1: Do miseczki wlej letnie mleko, dodaj cukier i pokruszone drożdże. Wymieszaj i odstaw na 10 minut, aż zaczyn się spieni. 

KROK 2: W dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj jajko, jogurt, aromat waniliowy, roztopione masło i spirytus. Wlej zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto przez około 5-7 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi objętość.

KROK 3: Po wyrośnięciu podziel ciasto na 6-8 części. Każdą część rozciągnij rękami na kształt okrągłego, cienkiego placka (około 0,5 cm grubości). 

KROK 4: Rozgrzej olej w głębokiej patelni lub garnku (około 170°C). Oleju powinno być na tyle, by placki swobodnie pływały. Smaż langosze na złoty kolor z obu stron (po około 2 minuty z każdej strony). Po usmażeniu odsącz je na ręczniku papierowym. 

KROK 5: Jeszcze ciepłe langosze posmaruj ulubionym dżemem i od razu podawaj.

Langosze węgierskie z dżemem - Delektujemy.pl

Dobra rada:

Jeśli chcesz uzyskać bardziej puszyste langosze, pozostaw uformowane placki na 10-15 minut przed smażeniem, aby jeszcze lekko podrosły.

Langosze węgierskie z dżemem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+