Kruche ciasteczka świąteczne
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 g zimnego masła, pokrojonego na małe kawałki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
- słoik marmolady (np. truskawkowej, morelowej)
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
KROK 1: W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem. Dodaj zimne masło i rozcieraj palcami, aż składniki połączą się w konsystencję kruszonki. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy, mieszając, aż ciasto będzie gładkie. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
KROK 2: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około 3-4 mm. Za pomocą foremki do ciastek wytnij kształty, a w połowie z nich wytnij dodatkowo gwiazdki.
KROK 3: Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 10-12 minut, aż będą lekko złociste. Ostudź na kratce.
KROK 4: Na każde pełne ciastko nałóż łyżeczkę marmolady, a następnie przykryj ciastkiem z wyciętą gwiazdką. Delikatnie dociskaj, aby marmolada nie wypłynęła.
KROK 5: Posyp ciastka cukrem pudrem. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby zachowały świeżość.