Kruche ciasteczka świąteczne - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 30
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g zimnego masła, pokrojonego na małe kawałki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
  • słoik marmolady (np. truskawkowej, morelowej)
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

KROK 1: W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem. Dodaj zimne masło i rozcieraj palcami, aż składniki połączą się w konsystencję kruszonki. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy, mieszając, aż ciasto będzie gładkie. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.

KROK 2: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około 3-4 mm. Za pomocą foremki do ciastek wytnij kształty, a w połowie z nich wytnij dodatkowo gwiazdki.

KROK 3: Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 10-12 minut, aż będą lekko złociste. Ostudź na kratce.

KROK 4: Na każde pełne ciastko nałóż łyżeczkę marmolady, a następnie przykryj ciastkiem z wyciętą gwiazdką. Delikatnie dociskaj, aby marmolada nie wypłynęła.

KROK 5: Posyp ciastka cukrem pudrem. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby zachowały świeżość.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy