Krok po kroku: Zwijanie jagodzianek

Krok po kroku: Zwijanie jagodzianek

Krok po kroku: Zwijanie jagodzianek

Krok 1

Ciasto przygotowujemy według tego przepisu, a następnie dzielimy na dwie części i wałkujemy każdą z nich na dwa prostokątne blaty.

Krok po kroku: Zwijanie jagodzianek

Krok 2

Na jednym z blatów umieszczamy jagody i przykrywamy drugą częścią ciasta. Brzegi sklejamy i wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Krok po kroku: Zwijanie jagodzianek

Krok 3

Zaczynamy zwijać ciasto w rulon, po dłuższym boku prostokąta.

Krok po kroku: Zwijanie jagodzianek

Krok 4

Przygotowany rulon kroimy ostrym nożem na plastry o grubości około 1,5 - 2 cm. Gotowe plastry układamy na blasze wyłożonej papierem do wypieków i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.