Konfitura z suszonej żurawiny z chili
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
15 min.
Składniki
Na konfiturę:- 300 g suszonej żurawiny Bakalland
- 600 ml soku pomarańczowego
- 3 małe suszone papryczki chili
- 15 g Dżemixu uniwersalnego 3:1 Delecta
Przygotowanie
Chili na słodko? Tak - idealnie sprawdzi się jako dodatek do słodkiego dżemu, który z powodzeniem możemy wykorzystać do wypieków czy słodkiego śniadania.
- Żurawinę umieszczamy w miseczce i zalewamy ją sokiem pomarańczowym, a następnie pozostawiamy na 5 godzin.
- Po tym czasie żurawinę z dodatkiem soku gotujemy z dodatkiem rozgniecionych papryczek chili do momentu, aż sok odparuje.
- Na końcu do owoców dodajemy Dżemix i gotujemy przez 2 minuty, ciągle mieszając.
- Gorącą konfiturę umieszczamy w słoiku.
Chili dodaje żurawiny ostrości, ale jednocześnie podkreśla jej słodki smak. To jeden z najbardziej udanych duetów w konfiturze!