Składniki
- 500 g świeżych truskawek
- 1 litr wody
- 90 g cukru
- 1 opakowanie cukru z wanilią Delecta
- 1 cytryna
Przygotowanie
KROK 1: Dokładnie umyj truskawki, usuń szypułki i przekrój większe owoce na pół.
KROK 2: W dużym garnku zagotuj wodę z cukrem i cukrem waniliowym Delecta. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
KROK 3: Do gotującej się wody dodaj przygotowane truskawki. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
KROK 4: W międzyczasie sparz cytrynę, osusz, a następnie zetrzyj z niej skórkę na drobnej tarce. Wyciśnij sok z cytryny.
KROK 5: Dodaj sok i skórkę z cytryny do gotującego się kompotu, wymieszaj i gotuj wszystko razem przez kolejne 5 minut.