Koktajl borówkowo-porzeczkowy na domowym mleku kokosowym
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
2
czas przygotowania:
30 min.
Składniki
Koktajl:- 300 g borówek amerykańskich
- 100 ml soku porzeczkowego
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- sok z 1/2 limonki
- ½ szklanki wiórków kokosowych Bakalland
- 2 szklanki wody mineralnej niegazowanej
- kostki lodu
Przygotowanie
Domowe mleko roślinne bardzo łatwo można przygotować w domu - stanowi świetną bazę do owocowych koktajli.
- Wodę podgrzewamy do temperatury 70ºC , wsypujemy do niej wiórki kokosowe i miksujemy blenderem na gładką masę przez około 4 minuty, aż składniki się połączą.
- Następnie przelewamy płyn przez gazę lub sitko o bardzo drobnych oczkach.
- Borówki, mleko kokosowe, cukier i sok wyciśnięty z limonki umieszczamy w blenderze i miksujemy na koktajl.
- Do szklanek wlewamy około 50 ml soku porzeczkowego, a następnie powoli koktajl, aby powstały dwie warstwy.
- Do koktajlu dodajemy kostki lodu.
Taki koktajl świetnie sprawdzi się na śniadanie czy jako przekąska - najlepiej latem. Znakomicie orzeźwia!