Keks świąteczny - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Do smarowania:
  • pozostałe białko
Do dekoracji:

Przygotowanie

Nie ma świąt bez keksu! A ten keks zdecydowanie smakuje jak najlepsze święta.

  1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Ucieramy masło z cukrem i cukrem smak migdałowy Delecta na puszystą masę.
  4. Mieszając powoli, wbijamy pojedynczo jaja i żółtko.
  5. Wsypujemy proszek do pieczenia do mąki i dodajemy do masy.
  6. Wszystko dokładnie mieszamy.
  7. Mieszankę keksową obtaczamy w mące i łączymy z ciastem.
  8. Nakładamy ciasto do formy, smarujemy pozostałym białkiem i pieczemy około godziny.
  9. Mieszamy 5 łyżek cukru pudru z 2 łyżkami wody.
  10. Wykańczamy lukrem i skórką pomarańczową.
  11. Dekorujemy ulubionym pikiem.

Keks na stole? Święta można zaczynać. :)

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy