fbpx
Jabłecznik z kruszonką - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Jabłecznik z kruszonką
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 5 średnich jabłek (najlepiej kwaskowatych, np. szara reneta)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z 1/2 cytryny

Kruszonka:

Przygotowanie

KROK 1: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier puder, sól oraz zimne masło pokrojone na kawałki. Wszystko razem posiekaj nożem, a następnie szybko zagnieć z jajkiem na gładkie ciasto. Ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.

KROK 2: Jabłka umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, a następnie wymieszaj z cukrem i cynamonem. Jeśli jabłka są bardzo soczyste, można je lekko podsmażyć, aby odparować nadmiar wody.

KROK 3: W misce połącz mąkę z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj zimne masło i rozcieraj palcami, aż powstaną grudki. Kruszonka powinna być sypka, ale z wyczuwalnymi kawałkami masła.

KROK 4: Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Przełóż je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (o wymiarach około 20x30 cm). Na ciasto wyłóż równomiernie jabłka, a następnie posyp wszystko przygotowaną kruszonką.

KROK 5: Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika (180 stopni C) i piecz przez około 40 minut, aż kruszonka stanie się złocista, a ciasto ładnie wypieczone. Po upieczeniu jabłecznik wyjmij i wystudź. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.

Jabłecznik z kruszonką

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+