Jabłecznik grysikowy - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 100 min.

Składniki

Ciasto:
  • 300 g kaszy manny
  • ½ l mleka
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy do szarlotki Delecta
Nadzienie:
  • 6 jabłek Reneta

Przygotowanie

Lubicie jabłeczniki? W wersji z delikatną grysikową kaszą jest wyjątkowo smaczny, wręcz nie sposób mu się oprzeć.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180oC (bez termoobiegu).
  2. Tortownicę o średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Zagotowujemy w mleku z 50 g masła kaszę mannę, słodzimy, dodajemy przyprawę do szarlotki i odstawiamy do wystygnięcia.
  4. Na tortownicy rozkładamy równo połowę kaszy.
  5. Ucieramy jabłka na tarce o grubych oczkach i rozkładamy drugą połowę na kaszy.
  6. Siekamy połowę bardzo zimnego masła na cieniutkie plasterki i rozkładamy na wierzchu jabłek.
  7. Przykrywamy równo jabłka resztą kaszy, na nią nakładamy jabłka i masło tak jak poprzednio.
  8. Pieczemy około godziny.
  9. Dekorujemy pikiem i serwujemy.

Na jednym kawałku nie sposób przestać. Dokładka jest obowiązkowa!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy