Składniki
Ciasto:- 300 g kaszy manny
- ½ l mleka
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka przyprawy do szarlotki Delecta
- 6 jabłek Reneta
Przygotowanie
Lubicie jabłeczniki? W wersji z delikatną grysikową kaszą jest wyjątkowo smaczny, wręcz nie sposób mu się oprzeć.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180oC (bez termoobiegu).
- Tortownicę o średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Zagotowujemy w mleku z 50 g masła kaszę mannę, słodzimy, dodajemy przyprawę do szarlotki i odstawiamy do wystygnięcia.
- Na tortownicy rozkładamy równo połowę kaszy.
- Ucieramy jabłka na tarce o grubych oczkach i rozkładamy drugą połowę na kaszy.
- Siekamy połowę bardzo zimnego masła na cieniutkie plasterki i rozkładamy na wierzchu jabłek.
- Przykrywamy równo jabłka resztą kaszy, na nią nakładamy jabłka i masło tak jak poprzednio.
- Pieczemy około godziny.
- Dekorujemy pikiem i serwujemy.
Na jednym kawałku nie sposób przestać. Dokładka jest obowiązkowa!