fbpx
Jabłecznik grysikowy - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Jabłecznik grysikowy
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 100 min.

Składniki

Ciasto:
  • 300 g kaszy manny
  • ½ l mleka
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy do szarlotki Delecta
Nadzienie:
  • 6 jabłek Reneta

Przygotowanie

Lubicie jabłeczniki? W wersji z delikatną grysikową kaszą jest wyjątkowo smaczny, wręcz nie sposób mu się oprzeć.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180oC (bez termoobiegu).
  2. Tortownicę o średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Zagotowujemy w mleku z 50 g masła kaszę mannę, słodzimy, dodajemy przyprawę do szarlotki i odstawiamy do wystygnięcia.
  4. Na tortownicy rozkładamy równo połowę kaszy.
  5. Ucieramy jabłka na tarce o grubych oczkach i rozkładamy drugą połowę na kaszy.
  6. Siekamy połowę bardzo zimnego masła na cieniutkie plasterki i rozkładamy na wierzchu jabłek.
  7. Przykrywamy równo jabłka resztą kaszy, na nią nakładamy jabłka i masło tak jak poprzednio.
  8. Pieczemy około godziny.
  9. Dekorujemy pikiem i serwujemy.

Na jednym kawałku nie sposób przestać. Dokładka jest obowiązkowa!

Jabłecznik grysikowy

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+