Gofry z bitą śmietana i orzechami
Składniki
Gofry:
- 1 opakowanie „Gofry jak z budki” Delecta
- 450 ml mleka
- 70 ml oleju
- 2 jajka
Masa śmietanowa:
- 500 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny Delecta
- 100 ml mleka
Dodatkowo:
- 1 tabliczka czekolady
- 3 łyżki mleka
- orzechy laskowe Bakalland (garść)
- nerkowce Bakalland (garść)
Przygotowanie
KROK 1: Ciasto na gofry przygotuj według przepisu na opakowaniu: zawartość torebki, jajka, mleko i olej umieść w głębokiej misce i zmiksuj na jednolitą masę. Upiecz gofry (masa starcza na ok. 12 szt) i wystudź.
KROK 2: Przygotuj masę: mleko podgrzej, tak, aby było ciepłe, ale nie gorące. Rozpuść w nim żelatynę. Do miski wlej śmietankę, dodaj cukier puder i ubij na puszystą masę. Na koniec, ciągle ubijając, cienką strużką wlej mleko z żelatyną.
KROK 3: Połowę gofrów ułóż w blaszce lub innym naczyniu. Następnie wyłóż masę śmietanową i przykryj pozostałymi goframi. Włóż do lodówki na min. 2 godziny, aż masa stężeje.
KROK 4: Rozpuść czekoladę z dodatkiem mleka i posiekaj orzechy. Gofry przekrój po przekątnej, tak, aby powstały trójkąty. Jeden bok każdego z nich zamocz w czekoladzie, a następnie posyp orzechami.