fbpx
Gofry z bitą śmietana i orzechami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Gofry z bitą śmietana i orzechami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 30 min.

Składniki

Gofry:

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietanki 30% 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 3 łyżeczki żelatyny  Delecta
  • 100 ml mleka 

Dodatkowo:

Przygotowanie

KROK 1: Ciasto na gofry przygotuj według przepisu na opakowaniu: zawartość torebki, jajka, mleko i olej umieść w głębokiej misce i zmiksuj na jednolitą masę. Upiecz gofry (masa starcza na ok. 12 szt) i wystudź.  

KROK 2: Przygotuj masę: mleko podgrzej, tak, aby było ciepłe, ale nie gorące. Rozpuść w nim  żelatynę. Do miski wlej śmietankę, dodaj cukier puder i ubij na puszystą masę. Na koniec, ciągle ubijając, cienką strużką wlej mleko z żelatyną.  

KROK 3: Połowę gofrów ułóż w blaszce lub innym naczyniu. Następnie wyłóż masę śmietanową i przykryj pozostałymi goframi. Włóż do lodówki na min. 2 godziny, aż masa stężeje.  

KROK 4: Rozpuść czekoladę z dodatkiem mleka i posiekaj orzechy. Gofry przekrój po przekątnej, tak, aby powstały trójkąty. Jeden bok każdego z nich zamocz w czekoladzie, a następnie posyp orzechami. 

Gofry z bitą śmietana i orzechami - Delektujemy.pl

Gofry z bitą śmietana i orzechami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+