

Trudność:
1 / 3
Ilość porcji:
5
Czas przygotowania:
45 min.
Składniki
Ciasto kruche:
- 150 g zimnego masła
 - 1 opakowanie cukru z wanilią Delecta
 - 30 g cukru
 - 2 żółtka
 - 250 g mąki tortowej
 - łyżka zimnej wody
 
Karmelizowany rabarbar:
- 400 g rabarbaru
 - łyżka masła
 - 3 łyżki cukru trzcinowego
 
Kruszonka:
- łyżka miękkiego masła
 - 2 łyżki mąki
 - 1 opakowanie cukru z wanilia Delecta
 - 1 łyżka posiekanych płatków migdałowych
 
Dodatkowo:
- lody waniliowe
 - jajko
 
Przygotowanie
KROK 1: Wszystkie składniki na kruszonkę rozetrzyj między palcami i wstaw do lodówki. 
KROK 2: Składniki na kruche ciasto zagnieć, zawiń w folie i wstaw do lodówki na 30 minut. 
KROK 3: Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier i pokrojony w kostkę rabarbar. Gotuj ok. 1-2 minut. Owoce puszcza dużo soku.  żeby rabarbar się nie rozgotował, należy wyjąć go z garnka i gotować sam sok aż do momentu uzyskania syropu. Dodaj rabarbar z powrotem do garnka, wystudź.   
KROK 4: Kruche ciasto podziel na 5-6 części. Każda z nich rozwałkuj. Na środek ciasta nałóż rabarbar, brzegi zawiń do środka. Tarty posmaruj rozbełtanym jajkiem, posyp kruszonką i wstaw do piekarnika na ok. 25 minut 180 stopni.
KROK 5: Na ciepłe tarty nałóż lody waniliowe, posyp migdałami i udekoruj listkami mięty. 





