PRZEPIS OD SŁODKITEMAT

Galette z rabarbarem - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 45 min.

Składniki

Ciasto kruche:

Karmelizowany rabarbar:

  • 400 g rabarbaru
  • łyżka masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

Kruszonka:

  • łyżka miękkiego masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 opakowanie cukru z wanilia Delecta
  • 1 łyżka posiekanych płatków migdałowych

Dodatkowo:

  • lody waniliowe
  • jajko

Przygotowanie

KROK 1: Wszystkie składniki na kruszonkę rozetrzyj między palcami i wstaw do lodówki. 
 
KROK 2: Składniki na kruche ciasto zagnieć, zawiń w folie i wstaw do lodówki na 30 minut. 
 
KROK 3: Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier i pokrojony w kostkę rabarbar. Gotuj ok. 1-2 minut. Owoce puszcza dużo soku.  żeby rabarbar się nie rozgotował, należy wyjąć go z garnka i gotować sam sok aż do momentu uzyskania syropu. Dodaj rabarbar z powrotem do garnka, wystudź.   
 
KROK 4: Kruche ciasto podziel na 5-6 części. Każda z nich rozwałkuj. Na środek ciasta nałóż rabarbar, brzegi zawiń do środka. Tarty posmaruj rozbełtanym jajkiem, posyp kruszonką i wstaw do piekarnika na ok. 25 minut 180 stopni.
 
KROK 5: Na ciepłe tarty nałóż lody waniliowe, posyp migdałami i udekoruj listkami mięty. 

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy