
Fit sernik z serka wiejskiego z musem truskawkowym
Składniki
Masa serowa:
- 400 g serka wiejskiego
- 500 ml mleka
- 4 duże jajka
- 5 łyżek erytrytolu/ksylitolu
- 1 opakowanie Budyniu waniliowego dużego Delecta (64 g)
- szczypta soli
Mus truskawkowy:
- 500 g truskawek
- 3 łyżki erytrytolu / ksylitolu
Przygotowanie
PRZEPIS NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM
Serek oraz jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
KROK 1: Budyń waniliowy rozprowadź w 250 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj i wlej do niego budyń. Gotuj przez 3 minuty ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Budyń przykryj folią na dotyk i odstaw do ostudzenia.
KROK 2: Do miski przełóż serki wiejskie i zblenduj je na gładką masę. Dodaj jajka, zimny budyń, słodzik oraz sól i wszystko zmiksuj na gładką masę.
KROK 3: Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę sernikową. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C i przez przez ok. 50-60 minut. Upieczony sernik odstaw do ostudzenia, a następnie wstaw na całą noc do lodówki.
KROK 4: Przygotuj mus truskawkowy: zmiksuj pokrojone truskawki z wybranym słodzikiem. Polej musem cały sernik lub jego kawałki tuż przed podaniem.
