Eklerki raffaello z malinami - wideo
Trudność:
3 / 3
ilość porcji:
15
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto parzone:
- 250 ml wody
- szklanka mąki tortowej
- szczypta soli
- 100 g masła
- 4-5 jajek
Krem:
- 350 g mascarpone
- 200 ml śmietanki 36%
- 50-100 ml schłodzonego likieru kokosowego (można pominąć)
- cukier z dodatkiem wanilii premium Delecta
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżki wiórków kokosowych Bakalland
- 100 g świeżych malin
Polewa:
- 150 g białej czekolady
- łyżka oleju
- łyżka wiórków kokosowych Bakalland
- różowy barwnik ( można pominąć)
Dekoracja:
- suszone płatki
- posypka Pastelowe Marzenie Delecta
Przygotowanie
KROK 1: Wodę z masłem zagotuj. Zmniejsz moc palnika, wsyp mąkę i mieszaj do uzyskania gładkiego ciasta odchodzącego od ścianek garnka. Odstaw na ok. 10 minut aż się lekko wystudzi.
KROK 2: Jajka krótko zmiksuj / zblenduj (nie ubijaj).
KROK 3: Ciasto parzone chwile zmiksuj na wolnych obrotach i wlej połowę jajek - zmiksuj. Na tym etapie zacznij wlewać resztę jajek stopniowo❗️ - konsystencja ciasta parzonego ma duży wpływ na efekt końcowy. Ciasto powinno być: gładkie, bez grudek , rzadkie ale po podniesieniu końcówki miksera i spłynięciu do reszty ciasta powinno zostawić „ ślad” , a nie połączyć się z resztą ciasta.
KROK 4: Ciasto wyłóż na matę perforowaną lub papier do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego.
KROK 5: Wstaw eklerki do dobrze nagrzanego piekarnik na 180 stopni termoobieg a po włożeniu ciasta zmniejsz do 160 stopni i piecz ok. 30 - 40 minut. Po tym czasie możesz już ostrożnie sprawdzić, czy od spodu są dobrze wypieczone - napewno już nie opadną w czasie pieczenia ale jeśli chcesz mieć pewność czy są dobrze wypieczone, to oderwij jednego eklerka i sprawdź, stukając od spodu. Upieczone eklery przekrój nożem typu piłka.
KROK 6: Mascarpone, śmietankę i cukry zmiksuj na sztywny krem. Wlej likier i wsyp wiórki - połącz.
KROK 7: Przygotuj polewę. W kąpieli widnej rozpuść czekoladę. Wlej olej i wsyp wiórki. Zanurz w polewie górną część eklerów, udekoruj posypką lub płatkami. Jeśli chcesz uzyskać różowy wzór, to odłóż niewielką ilość polewy przed dodaniem wiórków i połącz z małą ilością różowego barwnika. Na spod eklerów wyłóż niewielką ilość kremu, następnie połówki malin i ponownie krem. Przykryj eklery górną częścią i wstaw do lodówki.