fbpx
Autor: delektujemy
Eklerki raffaello z malinami - wideo
Udostępnij:
Trudność: 3 / 3
ilość porcji: 15
czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto parzone:

  • 250 ml wody
  • szklanka mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 4-5 jajek

Krem:

Polewa:

Dekoracja:

Przygotowanie

KROK 1: Wodę z masłem zagotuj. Zmniejsz moc palnika, wsyp mąkę i mieszaj do uzyskania gładkiego ciasta odchodzącego od ścianek garnka. Odstaw na ok. 10 minut aż się lekko wystudzi. 
 
KROK 2:  Jajka krótko zmiksuj / zblenduj (nie ubijaj). 
 
KROK 3: Ciasto parzone chwile zmiksuj na wolnych obrotach i wlej połowę jajek - zmiksuj. Na tym etapie zacznij wlewać resztę jajek stopniowo❗️ - konsystencja ciasta parzonego ma duży wpływ na efekt końcowy.  Ciasto powinno być: gładkie, bez grudek , rzadkie ale po podniesieniu końcówki miksera i spłynięciu do reszty ciasta powinno zostawić „ ślad” , a nie połączyć się z resztą ciasta.
 
KROK 4: Ciasto wyłóż na matę perforowaną lub papier do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego.
 
KROK 5: Wstaw eklerki do dobrze nagrzanego piekarnik na 180 stopni termoobieg a po włożeniu ciasta zmniejsz do 160 stopni i piecz ok. 30 - 40 minut. Po tym czasie możesz już ostrożnie sprawdzić, czy od spodu są dobrze wypieczone - napewno już nie opadną w czasie pieczenia ale jeśli chcesz mieć pewność czy są dobrze wypieczone, to oderwij jednego eklerka i sprawdź, stukając od spodu. Upieczone eklery przekrój nożem typu piłka. 
 
KROK 6: Mascarpone, śmietankę i cukry zmiksuj na sztywny krem. Wlej likier i wsyp wiórki - połącz. 
 
KROK 7: Przygotuj polewę. W kąpieli widnej rozpuść czekoladę. Wlej olej i wsyp wiórki. Zanurz w polewie  górną część eklerów, udekoruj posypką lub płatkami. Jeśli chcesz uzyskać różowy wzór, to odłóż niewielką ilość polewy przed dodaniem wiórków i połącz z małą ilością różowego barwnika.  Na spod eklerów wyłóż niewielką ilość kremu, następnie połówki malin i ponownie krem. Przykryj eklery górną częścią i wstaw do lodówki. 
Eklerki raffaello z malinami - wideo - Delektujemy.pl

Eklerki raffaello z malinami - wideo

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+