fbpx

PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT

Eklerki raffaello z malinami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Eklerki raffaello z malinami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3 / 3
ilość porcji: 15
czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto parzone:

  • 250 ml wody
  • szklanka mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 4-5 jajek

Krem:

Polewa:

Dekoracja:

Przygotowanie

KROK 1: Wodę z masłem zagotuj. Zmniejsz moc palnika, wsyp mąkę i mieszaj do uzyskania gładkiego ciasta odchodzącego od ścianek garnka. Odstaw na ok. 10 minut aż się lekko wystudzi. 
 
KROK 2:  Jajka krótko zmiksuj / zblenduj (nie ubijaj). 
 
KROK 3: Ciasto parzone chwile zmiksuj na wolnych obrotach i wlej połowę jajek - zmiksuj. Na tym etapie zacznij wlewać resztę jajek stopniowo❗️ - konsystencja ciasta parzonego ma duży wpływ na efekt końcowy.  Ciasto powinno być: gładkie, bez grudek , rzadkie ale po podniesieniu końcówki miksera i spłynięciu do reszty ciasta powinno zostawić „ ślad” , a nie połączyć się z resztą ciasta.
 
KROK 4: Ciasto wyłóż na matę perforowaną lub papier do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego.
 
KROK 5: Wstaw eklerki do dobrze nagrzanego piekarnik na 180 stopni termoobieg a po włożeniu ciasta zmniejsz do 160 stopni i piecz ok. 30 - 40 minut. Po tym czasie możesz już ostrożnie sprawdzić, czy od spodu są dobrze wypieczone - napewno już nie opadną w czasie pieczenia ale jeśli chcesz mieć pewność czy są dobrze wypieczone, to oderwij jednego eklerka i sprawdź, stukając od spodu. Upieczone eklery przekrój nożem typu piłka. 
 
KROK 6: Mascarpone, śmietankę i cukry zmiksuj na sztywny krem. Wlej likier i wsyp wiórki - połącz. 
 
KROK 7: Przygotuj polewę. W kąpieli widnej rozpuść czekoladę. Wlej olej i wsyp wiórki. Zanurz w polewie  górną część eklerów, udekoruj posypką lub płatkami. Jeśli chcesz uzyskać różowy wzór, to odłóż niewielką ilość polewy przed dodaniem wiórków i połącz z małą ilością różowego barwnika.  Na spod eklerów wyłóż niewielką ilość kremu, następnie połówki malin i ponownie krem. Przykryj eklery górną częścią i wstaw do lodówki. 

Eklerki Raffaello z malinami to deser, który łączy w sobie prostotę i wyrafinowanie, sprawiając, że każda chwila z nim staje się wyjątkowym doznaniem smakowym. Delikatne, lekkie ciasto parzone, które jest podstawą tradycyjnych eklerków, w tym przepisie zyskuje nowy wymiar dzięki aksamitnemu kremowi o kokosowym smaku, przypominającemu kultowe praliny Raffaello. Krem jest gładki, subtelnie słodki i idealnie kontrastuje z orzeźwiającymi malinami, które dodają deserowi świeżości i lekko kwaśnej nuty.

Każda eklerka to harmonijne połączenie różnych tekstur – chrupiącego ciasta, kremowej, puszystej masy i soczystych owoców. Ten deser jest nie tylko przepyszny, ale i pięknie się prezentuje – idealny na rodzinne spotkania, przyjęcia z przyjaciółmi lub jako słodki akcent do popołudniowej kawy. Dzięki połączeniu tropikalnych smaków kokosa i malinowego orzeźwienia, eklerki te wnoszą powiew lata na każdy stół, niezależnie od pory roku.

To prosty, ale zarazem elegancki sposób, by osłodzić sobie dzień i poczuć nutę luksusu w każdym kęsie. Deser ten sprawia, że każdy moment staje się bardziej wyjątkowy, a przyjemność płynąca z jedzenia zmienia się w prawdziwą radość dla podniebienia.

Eklerki raffaello z malinami - Delektujemy.pl

Dobra rada:

Przy robieniu ciasta parzonego to odpowiednie wysuszenie masy podczas jej podgrzewania. Gdy rozpuszczasz masło z wodą, a następnie dodajesz mąkę, bardzo ważne jest, aby masę dokładnie mieszać na małym ogniu, aż będzie gładka i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Trwa to zwykle około 2-3 minut. W tym momencie odparowuje nadmiar wody, co jest kluczowe dla struktury ciasta. Jeśli ciasto nie będzie odpowiednio wysuszone, ptysie mogą się nie napuszyć i opadną.

Eklerki raffaello z malinami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+