Cofnij
Autor: delektujemy

Trzy triki, aby makowiec nie pękał [DIY]

15.06.2023
Trzy triki, aby makowiec nie pękał [DIY]

Uwielbiacie ciasta drożdżowe? Nie wyobrażacie sobie świąt bez makowca? My też! Czasami jednak ciasta drożdżowe pękają. Choć w smaku nie różnią się niczym od tych w całości, mogą nie zachęcać do tego, aby chwalić się ich wyglądem przed gośćmi.

Aby zwiększyć szanse na to, że makowiec nam nie pęknie warto zadbać o trzy rzeczy:

  1. temperatura produktów, z których przygotowujemy ciasto powinna być jednakowa. Pamiętajcie zwłaszcza o tym, aby przed zawijaniem wystudzić masę makową
  2. zawsze przesiewajcie mąkę – w przypadku ciasta drożdżowego to bardzo ważne
  3. piekarnik, do którego wkładamy ciasto musi być dobrze nagrzany. Powinien on być włączony przez kilkanaście minut, zanim włożymy blachę. Idealna temperatura pieczenia makowca to 180-200˚C.

Jeśli chcecie mieć pewność, że Wasz makowiec będzie idealny – polecamy ciasto drożdżowe Delecta.

Zobacz inne wpisy

Zobacz więcej

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy