Uwielbiacie ciasta drożdżowe? Nie wyobrażacie sobie świąt bez makowca? My też! Czasami jednak ciasta drożdżowe pękają. Choć w smaku nie różnią się niczym od tych w całości, mogą nie zachęcać do tego, aby chwalić się ich wyglądem przed gośćmi.
Aby zwiększyć szanse na to, że makowiec nam nie pęknie warto zadbać o trzy rzeczy:
- temperatura produktów, z których przygotowujemy ciasto powinna być jednakowa. Pamiętajcie zwłaszcza o tym, aby przed zawijaniem wystudzić masę makową
- zawsze przesiewajcie mąkę – w przypadku ciasta drożdżowego to bardzo ważne
- piekarnik, do którego wkładamy ciasto musi być dobrze nagrzany. Powinien on być włączony przez kilkanaście minut, zanim włożymy blachę. Idealna temperatura pieczenia makowca to 180-200˚C.
Jeśli chcecie mieć pewność, że Wasz makowiec będzie idealny – polecamy ciasto drożdżowe Delecta.