Deser zimny drań - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 80 min.

Składniki

Lody:
  • 500 ml śmietany 36%
  • 250 ml mleka 3.2%
  • 5 żółtek
  • 150 g cukru
  • 1 laska wanilii
Mus:
  • 250 g malin
  • 2 łyżki miodu
  • kawałek imbiru grubości kciuka; obrany i starty na małych oczkach
Dekoracja:

Przygotowanie

Znacie zimnego drania? Zapewniamy, że ten Was zaskoczy.

  1. Żółtka ubijamy z cukrem na kogel-mogel.
  2. W garnku mieszamy kogel-mogel z mlekiem, śmietaną oraz ziarnami z laski wanilii.
  3. Gotujemy na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając drewnianą łyżką tak, by masa nie przywierała do dna garnka.
  4. Przelewamy masę przez drobne sito do pojemnika i odstawiamy do wystygnięcia.
  5. Pojemnik wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
  6. Masę przelewamy do maszyny do lodów i postępujemy według jej instrukcji.
  7. Blendujemy świeże maliny i przecieramy je przez drobne sito, by pozbyć się pestek.
  8. Mus malinowy przelewamy do rondelka, dodajemy miód i starty imbir.
  9. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, kiedy otrzymamy gęstą konfiturę. Odstawiamy do wystygnięcia.
  10. W miseczkach układamy na spodzie brzoskwinie pokrojone w kosteczkę, dodajemy lody.
  11. Całość polewamy musem malinowym oraz posypujemy płatkami migdałów i świeżymi malinami .
  12. Dekorujemy pikiem.

Słodki ten zimny drań, nieprawdaż?

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy