Składniki
Krem:- 1 opakowanie kremu karpatka Delecta
- 500 ml mleka
- 200 g margaryny lub masła
- 200 g agrestu zielonego
- 200 g agrestu czerwonego
- 2 szklanki wrzątku
- 1 opakowanie galaretki o smaku agrestowym Delecta
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie sera mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie orzechów pinii Bakalland
Przygotowanie
Z agrestu można przygotować nie tylko kompot i ciasto drożdżowe. Lekki deser także zasmakuje domownikom!
- Wstawiamy do zamrażarki 8 wysokich szklanek na czas przygotowania deseru.
- Zielony agrest płuczemy pod bieżącą wodą i przekładamy na patelnię.
- Zalewamy agrest 2 szklankami wrzątku i dodajemy cukier.
- Całość doprowadzamy do wrzenia i czekamy, aż owoce zaczną się rozpadać. Wtedy dosypujemy galaretkę w proszku i mieszamy całość przez 2 minuty.
- Galaretkę studzimy i rozlewamy równomiernie (po 2-3 łyżki) do szklanek. Umieszczamy w lodówce na 1 godzinę.
- Opakowanie kremu karpatka mieszamy w miseczce z 200 ml mleka.
- Pozostałą ilość mleka podgrzewamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia, a następnie dolewamy krem.
- Całość mieszamy do momentu zgęstnienia kremu. Odstawiamy do wystudzenia.
- Lekko stężały, wystudzony krem miksujemy przez kilka minut, dodając miękki tłuszcz.
- Krem nakładamy na warstwę stężałej w szklankach galaretki (po 2 łyżki na szklankę).
- Następną warstwę układamy z czerwonego agrestu.
- Ser mascarpone miksujemy z cukrem pudrem przez 5 minut i nakładamy na wierzch deseru.
- Całość posypujemy orzeszkami pinii.
- Desery dekorujemy okolicznościowym pikiem.
Smaczny, orzeźwiający i zimny deser na upalne dni, który zniknie bardzo szybko.