50min 12 porcji Łatwy 2h
Deser arbuzowy z pistacjami

Deser arbuzowy z pistacjami

Składniki

Masa:

Jak przygotować deser arbuzowy z pistacjami?

Kiedy temperatura za oknem skutecznie zniechęca do włączania piekarnika, trzeba sięgnąć po chłodniejsze desery. Owocowy pudding zainspirowany słodkościami rodem z Palermo właśnie do takich należy.

  1. Zaczynamy od wyciśnięcia soku z arbuza – przez sokownik lub za pomocą blendera.
  2. Sok miksujemy z cukrem, cynamonem oraz aromatem waniliowym.
  3. W kilku łyżkach wrzątku rozpuszczamy żelatynę, mieszając proszek do całkowitego rozpuszczenia.
  4. Sok z arbuza podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy całość do połączenia składników.
  5. Krem studzimy, przelewamy do silikonowych foremek na babeczki lub filiżanek i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
  6. Pistacje zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórek, a następnie siekamy.
  7. Stężały deser podajemy na ochłodzonym talerzu, delikatnie wyciągając z foremki pudding.
  8. Wierzch dekorujemy pistacjami oraz plasterkiem świeżego arbuza.
  9. Ozdabiamy pikiem.

Na upał – idealne!

 

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: