fbpx
Deser arbuzowy z pistacjami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Deser arbuzowy z pistacjami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 50

Składniki

Masa:

Przygotowanie

Kiedy temperatura za oknem skutecznie zniechęca do włączania piekarnika, trzeba sięgnąć po chłodniejsze desery. Owocowy pudding zainspirowany słodkościami rodem z Palermo właśnie do takich należy.

  1. Zaczynamy od wyciśnięcia soku z arbuza - przez sokownik lub za pomocą blendera.
  2. Sok miksujemy z cukrem, cynamonem oraz aromatem waniliowym.
  3. W kilku łyżkach wrzątku rozpuszczamy żelatynę, mieszając proszek do całkowitego rozpuszczenia.
  4. Sok z arbuza podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy całość do połączenia składników.
  5. Krem studzimy, przelewamy do silikonowych foremek na babeczki lub filiżanek i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
  6. Pistacje zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórek, a następnie siekamy.
  7. Stężały deser podajemy na ochłodzonym talerzu, delikatnie wyciągając z foremki pudding.
  8. Wierzch dekorujemy pistacjami oraz plasterkiem świeżego arbuza.
  9. Ozdabiamy pikiem.

Na upał - idealne!  

Deser arbuzowy z pistacjami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+