Deser arbuzowy z pistacjami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
50 min.
Składniki
Masa:- 1 kg arbuza
- 35 g cukru pudru
- 35 g żelatyny Delecta
- 50 ml wrzątku
- 3 krople aromatu waniliowego Delecta
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 opakowanie pistacji Bakalland
Przygotowanie
Kiedy temperatura za oknem skutecznie zniechęca do włączania piekarnika, trzeba sięgnąć po chłodniejsze desery. Owocowy pudding zainspirowany słodkościami rodem z Palermo właśnie do takich należy.
- Zaczynamy od wyciśnięcia soku z arbuza - przez sokownik lub za pomocą blendera.
- Sok miksujemy z cukrem, cynamonem oraz aromatem waniliowym.
- W kilku łyżkach wrzątku rozpuszczamy żelatynę, mieszając proszek do całkowitego rozpuszczenia.
- Sok z arbuza podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy całość do połączenia składników.
- Krem studzimy, przelewamy do silikonowych foremek na babeczki lub filiżanek i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
- Pistacje zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórek, a następnie siekamy.
- Stężały deser podajemy na ochłodzonym talerzu, delikatnie wyciągając z foremki pudding.
- Wierzch dekorujemy pistacjami oraz plasterkiem świeżego arbuza.
- Ozdabiamy pikiem.
Na upał - idealne!