Czekoladowe Pot de Crème - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 15 min.

Składniki

  • 200g ciemnej czekolady (min. 70% kakao)
  • 500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta

Przygotowanie

KROK 1: W małym rondelku podgrzewaj śmietankę kremówkę na małym ogniu, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Wyłącz ogień zaraz po tym, jak śmietanka zacznie parować.

KROK 2: W misce połącz żółtka z cukrem, ubijając je do uzyskania gładkiej masy. Powoli, cienkim strumieniem, dolewaj gorącą śmietankę do miski z żółtkami, cały czas energicznie mieszając (aby uniknąć ścięcia żółtek).

KROK 3: W drugim rondelku rozpuść czekoladę na małym ogniu. Gdy będzie już całkowicie rozpuszczona, powoli dodawaj do niej mieszankę śmietanki i żółtek, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.

KROK 4: Dodaj ekstrakt waniliowy do masy czekoladowej i dokładnie wymieszaj.

KROK 5: Rozlej masę do 6 niewielkich naczyń lub miseczek (typu pucharki). Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc, aby stężały.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy