Cupcakes waniliowe i czekoladowe
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
24
czas przygotowania:
45 min.
Składniki
Ciasto:- 2 opakowania babeczek nadzianych płatkami czekolady Delecta
- ½ tabliczki mlecznej czekolady (50 g)
- ½ dużego banana (startego na tarce jarzynowej)
- 4 jaja
- 200 ml oleju
- 200 ml mleka
- 2 łyżki kakao
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 250 sera mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- dowolne posypki Decorada Delecta
Przygotowanie
Szybki sposób na wyczarowanie dwóch rodzajów popularnych cupcakes!
- Przygotowujemy silikonowe foremki do wypieku babeczek lub metalową formę wyłożoną papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
- Do miski wbijamy 2 jaja, dodajemy 100 ml mleka, 100 ml oleju, 2 łyżki kakao i banana, wsypujemy zawartość mieszanki na babeczki i mieszamy.
- Ciasto rozkładamy do 12 foremek i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Gotowe babeczki odstawiamy do wystudzenia.
- Powtarzamy te same kroki z drugim ciastem na babeczki, tylko nie dodajemy do nich banana.
- Gotowe ciasto również przelewamy do foremek, dodajemy w środek każdej foremki kostkę mlecznej czekolady i wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
- Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy ser mascarpone, cukier puder i mieszamy.
- Po zmiksowaniu do kremu dodajemy połowę opakowania wybranej posypki i dokładnie mieszamy łyżką.
- Wystudzone babeczki dekorujemy kremem, a wierzch ozdabiamy pozostałą posypką i pikiem.
Jeszcze tylko odpowiedni sposób wyeksponowania i... mamy piramidę cupcakes w dwóch smakach!