Składniki
Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1 opakowanie cukru z wanilią Delecta
Krem
- 150 g schłodzonego serka mascarpone
- 200 g schłodzonej śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru
- 200 g truskawek
- 2 łyżeczki żelatyny Delecta
Dekoracja
- 1 opakowanie dowolnej posypki Delecta
- świeże jeżyny
Przygotowanie
ciasto:
KROK 1 - Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC . Formę na muffinki wykładamy papilotkami.
KROK 2 - Przygotowujemy dwie miski. W jednej umieszczamy wszystkie suche składniki i mieszamy.
KROK 3 - Do drugiej wlewamy mokre składniki: mleko, olej i jajka, które także ze sobą łączymy.
KROK 4 - Gotowe ciasto przekładamy do foremek i wstawiamy do piekarnika na około 30-40 minut.
krem:
KROK 5 - Truskawki blendujemy na mus.
KROK 6 - Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody, dodajemy ją do truskawek i ponownie całość blendujemy.
KROK 7 - Serek mascarpone i śmietanę umieszczamy w dzieży miksera i ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru.
KROK 8 - Do masy śmietanowej na końcu dodajemy zblendowane truskawki i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników.
KROK 9 - Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy muffinki. Wierzch każdej wykładamy jeżyną i dowolną posypką Decorada.