Cronut - donut i rogalik - Delektujemy.pl
Trudność: 2 / 3
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże instant, cukier i sól. Dodaj ciepłe mleko i jajko, a następnie zagnieć ciasto. Odstaw je do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

KROK 2: Rozwałkuj ciasto na prostokąt. Zimne masło pokrój na cienkie plasterki i ułóż na połowie ciasta, zostawiając margines. Złóż ciasto na pół, zagnieć brzegi, aby masło się nie wydostało, i delikatnie rozwałkuj. Złóż ciasto na trzy części, jak list, i ponownie rozwałkuj. Powtórz to trzykrotnie, za każdym razem chłodząc ciasto w lodówce przez 30 minut.

KROK 3: Rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm. Za pomocą foremki do ciastek wytnij kształty cronutów.

KROK 4: Rozgrzej olej w głębokim garnku do około 180 stopni C. Smaż cronuty na złoty kolor z obu stron, po około 1-2 minuty na stronę. Następnie odsącz je na ręczniku papierowym.

KROK 5: Gdy cronuty ostygną, zanurz je w białym lukrze Delecta i udekoruj kolorową posypką. 

Cronut to połączenie croissanta i donuta, popularne ze względu na swoją chrupiącą zewnętrzną warstwę i miękkie, warstwowe wnętrze. Oryginalny przepis na cronuty, stworzony przez Dominique Ansel, jest dość skomplikowany i czasochłonny, ponieważ wymaga przygotowania warstwowego ciasta drożdżowego podobnego do ciasta na croissanty. Cronuty to idealna przekąska dla miłośników słodkich, chrupiących wypieków. Ich przygotowanie jest stosunkowo proste, a efekt końcowy z pewnością zadowoli każdego łasucha.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy