fbpx
Ciasto z gruszkami i kruszonką - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto z gruszkami i kruszonką
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 4-5 dojrzałych gruszek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z połowy cytryny

Kruszonka:

Przygotowanie

KROK 1: W misce umieszczamy mieszankę Ciasto Kruche Delecta, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę oraz jajko. Szybko zagniatamy składniki na jednolite ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut, aby się schłodziło.

KROK 2: W międzyczasie obieramy gruszki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy owoce w cienkie plasterki lub mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie mieszamy z cukrem i cynamonem. Odstawiamy gruszki na kilka minut, aby się zamarynowały.

KROK 3: Po schłodzeniu, ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wykładamy nim spód oraz boki okrągłej formy do tarty o średnicy 24 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem, aby zapobiec powstawaniu pęcherzyków powietrza. Podpiekamy spód w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 10-12 minut, aż lekko się zrumieni.

KROK 4: Podczas gdy spód się podpieka, przygotowujemy kruszonkę. Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy zimne masło i rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka. Możemy dodać płatki migdałów, aby uzyskać dodatkową chrupkość.

KROK 5: Na podpieczony spód wykładamy gruszki, równomiernie rozprowadzając je na powierzchni ciasta. Następnie posypujemy całość przygotowaną kruszonką. Ciasto pieczemy w piekarniku przez kolejne 30-35 minut w temperaturze 180°C, aż kruszonka się zarumieni, a gruszki będą miękkie. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostudzenia przed krojeniem.

Ciasto z gruszkami i kruszonką

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+