Ciasto z gruszkami i kruszonką - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 4-5 dojrzałych gruszek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z połowy cytryny

Kruszonka:

Przygotowanie

KROK 1: W misce umieszczamy mieszankę Ciasto Kruche Delecta, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę oraz jajko. Szybko zagniatamy składniki na jednolite ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut, aby się schłodziło.

KROK 2: W międzyczasie obieramy gruszki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy owoce w cienkie plasterki lub mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie mieszamy z cukrem i cynamonem. Odstawiamy gruszki na kilka minut, aby się zamarynowały.

KROK 3: Po schłodzeniu, ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wykładamy nim spód oraz boki okrągłej formy do tarty o średnicy 24 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem, aby zapobiec powstawaniu pęcherzyków powietrza. Podpiekamy spód w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 10-12 minut, aż lekko się zrumieni.

KROK 4: Podczas gdy spód się podpieka, przygotowujemy kruszonkę. Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy zimne masło i rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka. Możemy dodać płatki migdałów, aby uzyskać dodatkową chrupkość.

KROK 5: Na podpieczony spód wykładamy gruszki, równomiernie rozprowadzając je na powierzchni ciasta. Następnie posypujemy całość przygotowaną kruszonką. Ciasto pieczemy w piekarniku przez kolejne 30-35 minut w temperaturze 180°C, aż kruszonka się zarumieni, a gruszki będą miękkie. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostudzenia przed krojeniem.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy