fbpx
Ciasto z czereśniami i budyniem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto z czereśniami i budyniem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 50 min.

Składniki

Ciasto:

Budyniowa pianka:

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki
  • 70 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru

Dodatkowo:

  • 500 g czereśni bez pestek
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

KROK 1: Przygotuj kruszonkę: wszystkie składniki umieść w misce i zagnieć na gładkie ciasto. Owiń folią i włóż do zamrażarki na czas przygotowania pozostałych kroków.  

KROK 2: Ciasto kruche przygotuj według przepisu na opakowaniu: zawartość torebki wsyp do miski, dodaj jajko i pokrojone w kostkę zimne masło, zagnieć na gładkie ciasto. Blachę (20 x 30 cm) wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyklej ciastem. Podpiecz w 180 stopni C przez 20 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i lekko ostudź. 

KROK 3: W tym czasie przygotuj piankę budyniową. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wciąż ubijając, partiami dodawaj cukier. Miksuj, aż cukier się rozpuści, a piana będzie gładka i lśniąca. Następnie, również partiami, dodawaj proszek budyniowy.  

KROK 4: Na podpieczony spód wylej masę budyniową, na wierzchu ułóż czereśnie. Ciasto na kruszonkę wyjmij z zamrażarki i zetrzyj na tarce na wierzch ciasta. Piecz przez 60 min w 170 stopni C. Po wystudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem. 

Ciasto z czereśniami i budyniem - Delektujemy.pl

Ciasto z czereśniami i budyniem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+