Ciasto z czereśniami i budyniem
Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie Ciasto kruche Delecta
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
Budyniowa pianka:
- 6 białek
- 200 g cukru
- 2 opakowania budyniu o smaku waniliowym Delecta
- szczypta soli
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki
- 70 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 50 g cukru
Dodatkowo:
- 500 g czereśni bez pestek
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
KROK 1: Przygotuj kruszonkę: wszystkie składniki umieść w misce i zagnieć na gładkie ciasto. Owiń folią i włóż do zamrażarki na czas przygotowania pozostałych kroków.
KROK 2: Ciasto kruche przygotuj według przepisu na opakowaniu: zawartość torebki wsyp do miski, dodaj jajko i pokrojone w kostkę zimne masło, zagnieć na gładkie ciasto. Blachę (20 x 30 cm) wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyklej ciastem. Podpiecz w 180 stopni C przez 20 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i lekko ostudź.
KROK 3: W tym czasie przygotuj piankę budyniową. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wciąż ubijając, partiami dodawaj cukier. Miksuj, aż cukier się rozpuści, a piana będzie gładka i lśniąca. Następnie, również partiami, dodawaj proszek budyniowy.
KROK 4: Na podpieczony spód wylej masę budyniową, na wierzchu ułóż czereśnie. Ciasto na kruszonkę wyjmij z zamrażarki i zetrzyj na tarce na wierzch ciasta. Piecz przez 60 min w 170 stopni C. Po wystudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem.