fbpx
Przez żołądek do serca - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Przez żołądek do serca
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 150

Składniki

Beza:Krem:
  • 400 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 300 ml ajerkoniaku
Dekoracja:
  • kilka truskawek
  • kilka borówek
  • 2-3 łyżki mielonej kawy

Przygotowanie

Mówi się, że do serca mężczyzny trafia się przez żołądek... Przekonajmy się!

  1. Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 150°C (bez termoobiegu).
  2. Mieszankę do wypieku bezy miksujemy z wodą do uzyskania sztywnej piany.
  3. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego.
  4. Na dwóch blachach, wyłożonych papierem do pieczenia, rysujemy masą białkową koła o średnicy 21 cm.
  5. Pieczemy w piekarniku przez 60 minut, następnie wyłączamy piekarnik i suszymy przy zamkniętych drzwiczkach przez kolejne 40−50 minut (beza powinna mieć kolor jasnokremowy do jasnobrązowego).
  6. Ubijamy masło z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo ajerkoniak.
  7. Wykładamy krem na ostudzony krążek bezy, posypujemy łyżką mielonej kawy i przykrywamy drugim krążkiem, delikatnie dociskając.
  8. Całość posypujemy resztą kawy i ozdabiamy owocami.
  9. Dekorujemy pikiem.

Przyznacie, stare porzekadło ma w sobie ziarnko prawdy.

Przez żołądek do serca

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+