Ciasto pomarańczowo czekoladowe
Składniki
Ciasto:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- szczypta soli
Mus pomarańczowy:
- sok z 3 dużych pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 2 żółtka
- 2 duże pomarańcze, obrane i podzielone na cząstki
Dekoracja:
- skórka z 1 pomarańczy do dekoracji
Przygotowanie
KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Roztop czekoladę z masłem w kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia. W dużej misce ubij jajka z cukrem, aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodaj ostudzoną czekoladę z masłem.
KROK 2: W osobnej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając do uzyskania jednolitej masy.
KROK 3: Przelej połowę ciasta do keksówki, wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Na ciasto równomiernie rozłóż cząstki pomarańczy, a następnie zalej resztą ciasta.
KROK 4: Piecz ciasto przez około 35-40 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozwól mu ostygnąć.
KROK 5: Po ostygnięciu ciasta możesz je posypać cukrem pudrem lub udekorować skórką otartą z pomarańczy.