PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT

Ciasto Opera - francuski klasyk - Delektujemy.pl
Trudność: 3 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 150 min.

Składniki

Biszkopt migdałowy:

Krem kawowy:

  • 50 ml espresso
  • 130 ml śmietanki 30%
  • 4 żółtka
  • 180 g miękkiego masła
  • 80 g cukru

Ganache czekoladowy:

  • 120 g mlecznej czekolady
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 70 g masła
  • 80 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 30%

Syrop kawowy:

  • 200 ml mocnej kawy
  • 3 łyżeczki cukru

Przygotowanie

PRZEPIS NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 20 CM

KROK 1: Biszkopty migdałowe: całe jajka ubić z cukrami na jasny krem. Mąki połączyć i dodać w kilku partiach do masy jajecznej - delikatnie wymieszać / zmiksować. Wlać roztopione masło - wymieszać. Na końcu połączyć z ubitą pianą z białek. Masę przelać do 3 tortownic o wymiarach 20 cm, wyłożonych papierem do pieczenia (sam spód). Można je też piec osobno w jednej tortownicy. 

KROK 2: Syrop kawowy: espresso zagotować z cukrem. Gotować kilka minut aż cześć wody odparuje - wystudzić. 

KROK 3: Krem kawowy: żółtka wymieszać z cukrem. W garnku zagotować śmietankę z kawą i wlać do żółtek z cukrem, następnie przelać ponownie do garnka i gotować na małym ogniu do zgęstnienia - wystudzić. Masło zmiksować na puch - wlać masę kawową, połączyć. 

KROK 4: Ganache: śmietankę podgrzać. Dodać posiekane czekolady i masło - mieszać do rozpuszczenia, wystudzić. 

KROK 5: Składanie: pierwszy biszkopt nasączyć syropem kawowym. Wyłożyć połowę kremu kawowego, na to położyć kolejny nasączony biszkopt, następnie połowę ganache'u, ostatni nasączony biszkopt i resztę kremu kawowego. Całość schłodzić w rancie i po około 2 godzinach wyłożyć na wierzch i boki resztę ganache'u. Posypać boki płatkami migdałowymi. 

 

Ciasto Opera - francuski klasyk - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy