Ciasto milionera bez pieczenia
Składniki
Spód:
- 250 g ciastek owsianych
- 150 g roztopionego masła
Nadzienie:
- 100 g orzeszków ziemnych solonych
- 1 puszka 400 g masy kajmakowej Delecta
- 100 g miękkiego masła
Polewa:
- 2 opakowania Polewa smak mleczna czekolada Delecta
Przygotowanie
KROK 1: Ciasteczka rozdrobnij na piasek w malakserze i wymieszaj z roztopionym masłem. Blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej rozdrobnione ciasteczka i ugnieć np. spodem szklanki, aż uzyskasz zwarty spód. Wstaw do lodówki na 30 minut.
KROK 2: Orzeszki ziemne rozdrobnij w malakserze. Przełóż do miski, dodaj masę kajmakową i miękkie masło i wszystko razem wymieszaj. Masę wyłóż na spód z ciasteczek.
KROK 3: Opakowania polewy czekoladowej włóż do gorącej wody i poczekaj, aż polewa zmięknie. Polewę wylej na ciasto i odstaw na kilka godzin do lodówki.
Ciasto milionera to prawdziwy przysmak dla wielbicieli połączenia kruchego ciasta, karmelu i czekolady. Ciasto milionera bez pieczenia to pomysł na szybki deser. Tym samym osoby, które nie przepadają za korzystaniem z piekarnika, znajdą w nim idealny sposób na przygotowanie wyjątkowego deseru. Dzięki temu przepis na ciasto milionera stał się popularny w wielu domach, będąc idealnym wyborem na różne okazje. Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości, by poczuć się jak milioner, degustując ten wyjątkowy deser. To ciasto świetnie się sprawdzi na urodzinowym czy świątecznym stole, a także podczas spotkania z przyjaciółmi. Zastygnięta polewa czekoladowa przyjemnie chrupie, a masa krówkowa nadje temu deserowi słodkiego charakteru.