Ciasto marchewkowe z jabłkami i sosem cytrynowym
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
16
czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta marchewkowego Delecta
- 3 jaja
- 100 ml wody
- 150 ml oleju
- 2 jabłka
- 2 cytryny
- 4 łyżki cukru
- 30 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Ciasto marchewkowe to wspaniały przysmak, w sam raz na spotkanie z przyjaciółmi. Z dodatkiem jabłek i sosu cytrynowego może być zaczątkiem wspaniałej uczty.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Mieszankę do wypieku ciasta marchewkowego łączymy z jajami, wodą i olejem.
- Jabłka kroimy w kostkę i dorzucamy do ciasta, mieszając wszystko do połączenia składników.
- Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy przez 45-50 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostudzenia.
- Cytryny parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę z jednej z nich do miseczki.
- Następnie z cytryny wyciskamy sok, zagotowujemy, dodajemy cukier, otartą skórkę i gotujemy wszystko razem do uzyskania gładkiego kremu.
- Na końcu dodajemy masło i rozpuszczamy, ciągle mieszając.
- Ciasto polewamy ciepłym sosem cytrynowym lub posypujemy cukrem pudrem.
- Dekorujemy pikiem.
Pora zadzwonić po przyjaciół i spotkać się na wspólnym pałaszowaniu.