Ciasto malinowe z lukrem cytrynowym - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 80 min.

Składniki

Na ciasto:

Na lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • 2–3 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny

Dekoracja:

  • świeże maliny

Przygotowanie

PRZEPIS NA KEKSÓWKĘ 25-30 CM

KROK 1: Nagrzej piekarnik do 170°C (góra-dół). Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia lub natłuść i oprósz mąką.

KROK 2: Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę (mikserem 3–5 minut). Dodawaj po 1 jajku, miksując po każdym. Dodaj ekstrakt waniliowy. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj do masy maślanej na przemian: mleko i mieszankę mączną – miksując na niskich obrotach, tylko do połączenia. Dodaj maliny i delikatnie wymieszaj szpatułką.

KROK 3: Przełóż ciasto do formy, wyrównaj wierzch. Piecz ok. 55–65 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ostudź ciasto.

KROK 4: Wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny (dodawaj po 1 łyżce, aż uzyskasz gęsty, ale lejący lukier). Polej wystudzone ciasto. Udekoruj świeżymi malinami.

Dobra rada - Delektujemy.pl

Dobra rada

  • Ciasto najlepiej smakuje po pełnym ostygnięciu, można je też jeść następnego dnia – jest wtedy jeszcze bardziej wilgotne.

  • Świetnie się przechowuje w temp. pokojowej (pod przykryciem) do 3 dni.

Ciasto malinowe z lukrem cytrynowym - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy