
Ciasto malinowe z lukrem cytrynowym
Składniki
Na ciasto:
- 200 g masła
- 180 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 120 ml mleka
- 150–200 g malin (świeżych lub mrożonych; mrożonych nie rozmrażaj)
- szczypta soli
Na lukier:
- 150 g cukru pudru
- 2–3 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
Dekoracja:
- świeże maliny
Przygotowanie
PRZEPIS NA KEKSÓWKĘ 25-30 CM
KROK 1: Nagrzej piekarnik do 170°C (góra-dół). Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia lub natłuść i oprósz mąką.
KROK 2: Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę (mikserem 3–5 minut). Dodawaj po 1 jajku, miksując po każdym. Dodaj ekstrakt waniliowy. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj do masy maślanej na przemian: mleko i mieszankę mączną – miksując na niskich obrotach, tylko do połączenia. Dodaj maliny i delikatnie wymieszaj szpatułką.
KROK 3: Przełóż ciasto do formy, wyrównaj wierzch. Piecz ok. 55–65 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ostudź ciasto.
KROK 4: Wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny (dodawaj po 1 łyżce, aż uzyskasz gęsty, ale lejący lukier). Polej wystudzone ciasto. Udekoruj świeżymi malinami.

Dobra rada:
Ciasto najlepiej smakuje po pełnym ostygnięciu, można je też jeść następnego dnia – jest wtedy jeszcze bardziej wilgotne.
Świetnie się przechowuje w temp. pokojowej (pod przykryciem) do 3 dni.