Składniki
- 1 opakowanie budyniu waniliowego Delecta Dużego 6 porcji
- 3 łyżki cukru
- 600 ml mleka
- ok. 400 g herbatników
- 1 puszka masy kajmakowej Delecta
- 200 g masła (miękkiego)
- 160 g masła orzechowego
- 50 g orzechów ziemnych
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie
KROK 1: Budyń wymieszaj z 250 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem, dodaj budyń i mieszaj energicznie, aż zgęstnieje. Odstaw z ognia i zostaw do ostygnięcia.
KROK 2: Blaszkę o wymiarach 20 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno wyłóż herbatnikami, rozsmaruj masę kajmakową i przykryj drugą warstwą herbatników.
KROK 3: Miękkie masło ubij na puszystą masę i dodaj do niego stopniowo ostudzony budyń, cały czas ubijając.
KROK 4: Połowę masy budyniowej wyłóż na herbatniki, a pozostałą część zmiksuj z masłem orzechowym. Masę budyniową przykryj warstwą herbatników i przykryj masą z masłem orzechowym.
KROK 5: Mleczną czekoladę roztop w kąpieli wodnej i wymieszaj z olejem. Deser posyp orzechami ziemnymi i polej czekoladą. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Ciasto bez pieczenia to pomysł na szybki deser, który zyskał wielu fanów. Miłośnicy tego rodzaju słodkości docenią ten znakomity smak i konsystencję. Ciasto lion jest odpowiednio słodkie, a dzięki posypce z orzechów przyjemnie chrupie podczas jedzenia. Możesz je z łatwością przygotować w swoim domu i cieszyć się jego smakiem, w dodatku bez użycia piekarnika. Wyobraź sobie połączenie chrupiących składników popularnego batonu z delikatnym kremem. To wszystko bez konieczności pieczenia. Ten przepis na ciasto Lion stworzony został z myślą o tych, którzy pragną czegoś wyjątkowego, ale jednocześnie prostego w przygotowaniu. Niezależnie od okazji, ciasto Lion bez pieczenia z pewnością zachwyci nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Czekasz na idealny moment, by zaprezentować rodzinie i znajomym ten deser? Nie czekaj, podziel się z nimi tym smakowitym pomysłem na doskonałą słodkość do kawy czy herbaty. Zobaczysz, zakochają się w tym smaku. Ciasto również pięknie wygląda, dlatego możesz przygotować je na przyjęcie, urodziny czy święta, ponieważ przykuwa uwagę na stole zapełnionym przekąskami.
Dobra rada:
Przygotowując masę budyniową, upewnij się, że budyń jest dobrze schłodzony przed dodaniem do niego masła. Masło powinno być w temperaturze pokojowej, aby łatwo się połączyło i masa była gładka. Miksuj na niskich obrotach, stopniowo dodając budyń do masła. Jeśli masa zaczyna się ważyć, schłodź ją w lodówce na kilka minut, a następnie kontynuuj miksowanie. Dzięki temu unikniesz grudek i uzyskasz kremową konsystencję.
helena
30-10-2023
Ocena:
ciasto jest pyszne , proste i szybkie w wykonaniu . pycha