Składniki
Ciasto:- 300 g mąki pszennej
- 150 g twarogu chudego
- 150 g zimnego masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 żółtka
- 2 łyżki śmietany
Przygotowanie
Na niekontrolowane napady chęci zjedzenia czegoś słodkiego niezawodne jest ciasto kontrolowane, niekoniecznie w kontrolowanej ilości. ;)
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
- Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- Przesiewamy mąkę, mieszamy z cukrem pudrem.
- Kroimy masło w kawałki, a następnie łączymy składniki i wyrabiamy.
- Dodajemy twaróg, żółtka, śmietanę i skórkę z limonki.
- Zagniatamy szybko ciasto i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
- Po tym czasie wałkujemy na cienkie placki i szklanką wykrawamy ciasteczka.
- Każdy krążek składamy na pół i jeszcze raz na pół.
- Przekładamy ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Posypujemy ciastka brązowym cukrem i pieczemy w piekarniku przez 15 minut.
- Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
- Przed podaniem posypujemy skórką z limonki oraz cieniutkimi paseczkami melisy.
- Dekorujemy pikiem.