Ciasto Kinder country bez pieczenia
Składniki
Warstwa z białą czekoladą:
- 250 g schłodzonego serka mascarpone
- 180 g białej czekolady
- 250 g schłodzonej słodkiej śmietanki 36%
- 80 g preparowanej pszenicy z miodem
Warstwa straciatella:
- 1 opakowanie polewy o smaku mlecznej czekolady Delecta
- 200 g słodkiej śmietanki 36%
Dodatkowo:
- 150 g herbatników
- 30 g preparowanej pszenicy z miodem do posypania sernika
Przygotowanie
KROK 1: Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż herbatniki, wypełniając całe dno.
KROK 2: Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia.
KROK 3: Mocno schłodzony serek mascarpone i śmietanę ubij na gęsty krem. Następnie dodaj wystudzoną białą czekoladę i zmiksuj do połączenia się składników. Dodaj pszenicę i ponownie wymieszaj.
KROK 4: Masę wyłóż na herbatniki i wyrównaj. Na warstwie serowej rozłóż drugą warstwę herbatników i wstaw ciasto do lodówki.
KROK 5: Polewę czekoladową przygotuj wg instrukcji na opakowaniu. Mocno schłodzoną śmietanę ubij na sztywno i dodaj stopniowo płynną czekoladę mleczną i wymieszaj, dzięki temu powstanie masa przypominają straciatellę - bita śmietana z kawałkami czekolady. Wyłóż masę na herbatniki. Posyp preparowaną pszenicą i wstaw sernik do lodówki na minimum 2 godziny.