Ciasto jogurtowe z morelami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 10 sztuk niewielkich moreli
Kruszonka:Dekoracje:
  • kilka gałązek lawendy

Przygotowanie

Nie wszyscy wiedzą, że aromatycznym dodatkiem do ciasta jest lawenda. Zwłaszcza w przypadku kombinacji z morelami. Pycha!

  1. Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175ºC (bez termoobiegu).
  3. Wsypujemy zawartość opakowania mieszanki do wypieku domowego ciasta do wysokiego naczynia, dodajemy jaja, jogurt i margarynę, a następnie miksujemy  około 5 minut.
  4. Dorzucamy do ciasta 1 łyżeczkę suszonej lawendy i dokładnie mieszamy.
  5. Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem. Na wierzchu układamy pokrojone na pół morele. Ciasto wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 40 minut.
  6. Z masła, mąki, cukru i pokruszonych płatków migdałowych przygotowujemy kruszonkę, którą rozcieramy w palcach i na 10 minut przed końcem pieczenia wysypujemy ją na wierzch ciasta.
  7. Wypiek dekorujemy gałązkami lawendy.
  8. Do gotowego ciasta wbijamy ulubiony pik.

Uwaga! Ciasto bardzo szybko znika. :) Dobrym pomysłem jest podanie go z lodami waniliowymi.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy