Ciasto jogurtowe z morelami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta jogurtowego Delecta
- 4 jaja
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 175 g margaryny
- 1 płaska łyżeczka suszonej lawendy
- 10 sztuk niewielkich moreli
- 1 opakowanie migdałów w płatkach Bakalland
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- kilka gałązek lawendy
Przygotowanie
Nie wszyscy wiedzą, że aromatycznym dodatkiem do ciasta jest lawenda. Zwłaszcza w przypadku kombinacji z morelami. Pycha!
- Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175ºC (bez termoobiegu).
- Wsypujemy zawartość opakowania mieszanki do wypieku domowego ciasta do wysokiego naczynia, dodajemy jaja, jogurt i margarynę, a następnie miksujemy około 5 minut.
- Dorzucamy do ciasta 1 łyżeczkę suszonej lawendy i dokładnie mieszamy.
- Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem. Na wierzchu układamy pokrojone na pół morele. Ciasto wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 40 minut.
- Z masła, mąki, cukru i pokruszonych płatków migdałowych przygotowujemy kruszonkę, którą rozcieramy w palcach i na 10 minut przed końcem pieczenia wysypujemy ją na wierzch ciasta.
- Wypiek dekorujemy gałązkami lawendy.
- Do gotowego ciasta wbijamy ulubiony pik.
Uwaga! Ciasto bardzo szybko znika. :) Dobrym pomysłem jest podanie go z lodami waniliowymi.