
Składniki
Ciasto:
- 3/4 szklanki mąki
 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 - 4 jaja
 - 1/2 szklanki cukru
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
 - 1 łyżeczka octu
 
Poncz:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
 - 200 ml wrzącej wody
 
Krem:
- 1 opakowanie serka mascarpone
 - 5 łyżek kajmaku Delecta
 
Dekoracja:
- 2 łyżeczki kakao lub kawy do posypania wierzchu ciasta
 - garść orzechów newkowca Bakalland
 
Przygotowanie
KROK 1: Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C (bez termoobiegu). Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy.
KROK 2: Żółtka oddzielamy od białek, umieszczamy w miseczce, dodajemy do nich proszek do pieczenia i ocet, a następnie wszystko razem miksujemy. Białka ubijamy w osobnej misce na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka i wszystko razem mieszamy mikserem.
KROK 3: Dodajemy mąki i mieszamy ciasto łyżką do połączenia składników. Masę przekładamy do keksówki i pieczemy około 50 minut. Ostudzony biszkopt kroimy na 3 prostokątne blaty.
KROK 4: Mascarpone łączymy z kajmakiem i ubijamy na krem.
KROK 5: Pierwszy blat mocno nasączamy przygotowanym ponczem. Nakładamy przygotowany krem i przykrywamy drugim blatem. Ponownie nasączamy ponczem i wykładamy kolejną warstwę. Wierzch posypujemy kakao lub kawą oraz zdobimy orzechami nerkowca.




