Składniki
Na biszkopt:
- 6 jajek
- 180 g cukru
- 120 g oleju
- 160 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 30 g kakao
Na krem:
- 15 g żelatyny Delecta
- 130 ml wody
- 250 ml śmietanki 30% tłuszczu, schłodzonej
- 100 g cukru pudru
- Kilka kropel aromatu waniliowego Delecta
- 500 g sera na sernik
Nadzienie:
- 1 puszka kajmaku Delecta
- 250 g herbatników
Na wierzch:
- 2 opakowania galaretki malinowej Delecta
- 600 ml gorącej wody
- 400 g malin, świeżych lub mrożonych
Przygotowanie
KROK 1: W misie miksera umieść jajka oraz cukier i miksuj na wysokich obrotach przez 8 minut, aż uzyskasz jasną i puszystą masę. Następnie dodaj olej i krótki zmiksuj. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i kakao i przesiej przez sitko do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj szpatułką do połączenia składników.
KROK 2: Gotowe ciasto przelej do blachy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 35 minut do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Upieczony biszkopt wyjmij z papierem na kratkę i ostudź. Następnie zdejmij papier i przekrój biszkopt wzdłuż na dwa blaty.
KROK 3: Żelatynę zalej w miseczce wodą i odstaw do napęcznienia. Następnie przełóż do rondelka i podgrzewaj, aż żelatyna się rozpuści. Odstaw do ostudzenia. Śmietankę ubij prawie na sztywno razem z cukrem pudrem i aromatem waniliowym. Następnie stopniowo dodawaj ser na sernik i miksuj do połączenia. 2-3 łyżki kremu przełóż do rondelka z żelatyną i dobrze wymieszaj. Wlej żelatynę do kremu i wszystko razem zmiksuj.
KROK 4: Blachę na ciasto wyłóż ponownie papierem do pieczenia i umieść pierwszy blat czekoladowego biszkoptu. Rozsmaruj połowę kremu twarogowego. Następnie ułóż warstwę herbatników i posmaruj je masą kajmakową. Przykryj drugą warstwą herbatników i rozsmaruj drugą połowę kremu twarogowego. Przykryj drugim blatem biszkoptu.
KROK 5: Dwie galaretki rozpuść z 600 ml gorącej wody. Dodaj mrożone maliny i wymieszaj. Odstaw do ostudzenia. Gdy galaretka będzie tężeć i uzyska konsystencję kisielu, przełóż ją na ciast i wyrównaj wierzch. Wstaw do lodówki na całą noc.
